Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ha eddig éjszakai baglyok voltunk...
  2023-12-17 20:37:49, vasárnap
 
  Ha eddig éjszakai baglyok voltunk, változtassunk - sokféle betegséget előzhetünk így meg!

Minden hozzáértő azt tanácsolja, hogy próbáljunk meg napi 7-8 órát aludni és a legjobb, amit tehetünk, ha már éjfél előtt nyugovóra térünk. Miért is olyan lényeges ez? Ha eddig éjszakai bagolyként éltük az életünket, a cikk elolvasását követően beláthatjuk, hogy az éjszakai ébrenlét mennyire károsan hat az egészségünkre és milyen jól is tesszük, ha az éjjelt alvással, pihenéssel töltjük, hiszen ilyenkor van a szervezetünknek ,,ideje", hogy regenerálódjon.

Ahhoz, hogy megértsük, miért is olyan fontos az alvás, egy kicsit többet kell tudnunk magáról az alvásról. Az alvásnak két fő ciklusa van. Az egyik az úgynevezett REM-alvás, amikor például álmodunk. A másik szakasza az alvásnak a non-REM-alvás. Ilyenkor az alvásunk mélyebb szakasza következik, és ekkor történik a testünk regenerációja.

Ha éjfél után fekszünk le aludni, akkor annál kevesebb időt töltünk el a non-REM alvási szakaszban. Ez azt is jelenti, hogy a testünk regenerációjára csak kevés idő jut, ezért is érezhetjük magunkat fáradtnak és álmosnak. Nem mellesleg minél kevesebbet alszunk, minél később fekszünk le, annál inkább megnő esetünkben a korai halálozás kockázata.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy megváltozzon a napi ritmusunk?
Mert hiszen sok esetben csak ezen kellene változtatnunk annak érdekében, hogy még éjfél előtt ágyba kerüljünk. Az egyik legjobb módszer, ha reggel nem alszunk sokáig, illetve napközben se fekszünk le pihenni. Hiszen minél kipihentebbek vagyunk a nap folyamán, annál jobban kitolódik a lefekvésünk ideje.

A hálószobában már ne használjunk semmilyen elektronikai eszközt, számítógépet, telefont, mivel ezek kék fényt bocsájtanak ki. A kék fény expozíciója csökkenti a melatonintermelést, amely nem más, mint egy alvást segítő hormon.

Ha eddig nem mozogtunk, sportoltunk, jól tesszük, ha elkezdjük, mivel már napi félórás mozgással is csökkenthetjük a stresszt, és ezzel is sokat javulhat az alvásunk minősége.

Ha csak tehetjük, ne fogyasszunk koffeint és alkoholt tartalmazó italokat. Kávét ihatunk, de lefekvés előtt hat órával azt sem tanácsos. Az alkohol pedig megzavarja az alvási ciklust és lerövidíti a REM-alvás szakaszát.

Lefekvés előtt fogyaszthatunk mézet, mivel csökkenti a szervezetben az orexinszintet, azaz egy olyan neurotranszmittert, amely növeli az éberséget. Lefekvés előtt együnk meg egy teáskanál mézet, így garantált, hogy nem fogunk álmatlanul forgolódni az ágyban. A mézben található természetes cukrok ösztönzik az alvást, mégpedig oly módon, hogy triptofánt szállítanak a véráramon keresztül az agyba.

A kamillatea is nagyon jó alvásjavító hatással rendelkezik. Nyugtató hatása van az agyra és a testre, erre pedig szükségünk van, hogy mély álomba merüljünk.

A tej az alvást kiváltó triptofán nevű aminosav természetes forrása. A triptofán segít elaludni, mégpedig a melatonin, a rendszeres alvási ciklust elősegítő vegyi anyag növelésével.

A banán nemcsak finom és tápláló, de magas káliumtartalmú. A kálium egy olyan ásványi anyag, amely elengedhetetlen a mély éjszakai alvás eléréséhez.

Elalvás előtt együnk meg egy maréknyi diót, mivel növeli a szerotoninszintet az agyban. A dió kiváló triptofán- és magnéziumforrás is. Lenmagot, tökmagot és napraforgót is ehetünk, hiszen ezek a magvak is gazdag forrásai a triptofánnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: regenerációjára, elengedhetetlen, szervezetünknek, magnéziumforrás, csökkenthetjük, regenerálódjon, fogyaszthatunk, káliumtartalmú, változtatnunk, regenerációja, változtassunk, egészségünkre, kipihentebbek, orexinszintet, szervezetben, triptofánnak, számítógépet, megváltozzon, hálószobában, elektronikai, rendelkezik, alvásjavító, természetes, lefekvésünk, napraforgót, elolvasását, úgynevezett, növelésével, beláthatjuk, használjunk, szállítanak, fogyasszunk, sportoltunk, expozíciója, bocsájtanak, szakaszban, cikk elolvasását, éjszakai ébrenlét, éjjelt alvással, szervezetünknek „, kicsit többet, úgynevezett REM-alvás, másik szakasza, alvásunk mélyebb, testünk regenerációja, non-REM alvási, testünk regenerációjára, korai halálozás, napi ritmusunk, egyik legjobb, lefekvésünk ideje, alvást segítő,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Életművészet  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Életművészet  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Paul David Tripp Április 25  Esti kép  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Április 22. a Föld napja,  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pillangó  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  A fenyő nem szép fa, (...)  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Beney Zsuzsa - Sirató  Föld napja április 22  Maradék idő  Aki szeret, annak senki sem id...  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Életművészet  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Szent György nap  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Az embernek a társa: hiányzik.  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Jó éjszakát  Minden gyerek jó.  Alvó cica  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  képre írva  Paul David Tripp Április 25  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Miért nem menti meg Jézus...  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer... 
Bejegyzés Címkék
cikk elolvasását, éjszakai ébrenlét, éjjelt alvással, szervezetünknek &#8222, kicsit többet, úgynevezett REM-alvás, másik szakasza, alvásunk mélyebb, testünk regenerációja, non-REM alvási, testünk regenerációjára, korai halálozás, napi ritmusunk, egyik legjobb, lefekvésünk ideje, alvást segítő, alvásunk minősége, alkohol pedig, alvási ciklust, teáskanál mézet, mézben található, véráramon keresztül, alvást kiváltó, triptofán segít, rendszeres alvási, banán nemcsak, olyan ásványi, mély éjszakai, maréknyi diót, regenerációjára, elengedhetetlen, szervezetünknek, magnéziumforrás, csökkenthetjük, regenerálódjon, fogyaszthatunk, káliumtartalmú, változtatnunk, regenerációja, változtassunk, egészségünkre, kipihentebbek, orexinszintet, szervezetben, triptofánnak, számítógépet, megváltozzon, hálószobában, elektronikai, rendelkezik, alvásjavító, természetes, lefekvésünk, napraforgót, elolvasását, úgynevezett, növelésével, beláthatjuk, használjunk, szállítanak, fogyasszunk, sportoltunk, expozíciója, bocsájtanak, szakaszban, kevesebbet, szükségünk, rendszeres, eléréséhez, megzavarja, következik, előzhetünk, lerövidíti, tartalmazó, triptofánt, álmatlanul, tanácsolja, pihenéssel, próbáljunk, forgolódni, betegséget, kamillatea, esetünkben, érezhetjük, bagolyként, nyugovóra, véráramon, érdekében, hozzáértő, csökkenti, napközben, elkezdjük, kerüljünk, melatonin, szakaszát, éberséget, ritmusunk, életünket, mozgással, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5809
  • e Hét: 30700
  • e Hónap: 62186
  • e Év: 266887
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.